LightWEB
Start Norwegian English

Fotoskjul 1    Fotoskjul 2    Fotoskjul 3    Boende    Kurs    Vefsna    Børgefjell nasjonalpark    Blogg

LightWeb
 

VEFSNA

Under årtusenden, Vefsna varit en livlina genom Vefsn distriktet. Förr betydde så mycket för att transportera källa, men också för virkes flög saker från 1860-talet fick stor. Det hade alltid varit en bra laxälv att folket på gårdarna runt skulle kunna dra. Medan Vefsna var som bäst, var det en av Norges bästa laxälvar.

När företag engelsmän i bästa kolonialstil kom till Vefsn söker "affärsmöjligheter", fick laxälvar och skogar marknaden. Dessa entreprenörer etablerade i Vefsna som ivriga och duktiga sportfiskare från mitten av 1800-talet. På 1860-talet vården av stora, orörda skogar, och införa skogsbruk i en utsträckning de infödda hade inte sett förut: Vefsna flodsystemet hade varit användbara och nyttiga som för fiske-och transportfartyg. Nu skulle vattenkraft bära tusentals tylfter sågtimmer till den brittiska stora ångsåg vid mynningen av Vefsn Halsøya.

Laxälvar i Vefsn, dvs Vefsna, Fusta, Hundåla och Drevjeelva, fick rykte om sig att vara bland de bästa i landet. Särskilt hade Vefsna och Fusta rykte för stor fisk; Rugger över 40 lbs (20 kg, tidsviktning var de engelska sportfiskare stod för, vilket gör vågen i pounds).

Floderna i vårt område är bland de bästa i Europa när det gäller lax-och havsöringsfiske. Mest känd är som sagt Vefsna. Fortfarande kan du ha tur och fånga en lax på 15 kg, medan öring som väger 2-12 kg. Längs Vefsna det finns många bra ställen att fiska med spö och fluga, och i synnerhet området under Laksforsen känt för utmärkt fiske. I delen av Vefsnfjorden finns goda möjligheter till fiske av sej, torsk, hälleflundra, havsöring och lax av året.

 
ARCTIC NATURE
 
svensk 
 
Ønsker du å bestille fotoskjul og overnatting, eller bare sjekke ut tilbudet vårt gjennom en uforpliktende samtale, er du hjertelig velkommen til å ringe oss eller sende oss en mail.

KONTAKTPERSON: Heidi Eggen

ADRESSE: N-8665 Mosjøen

TELEFON: +47 913 41 200

E-POST: post@arctic-nature.com

GPS: 65.36834 / 14.21389.


  
LINKER / MER INFO

 


For mer informasjon om området: 

Susendal

Turmuligheter i Hattfjelldal: 

Turbok på nett
VÆR
 
 
 

KART
 

 

© LightWeb

click tracking